Upcoming MatchFMP SoccerBet – Krka Novo Mesto/02/10/2023/FMP Arena
Upcoming MatchFMP SoccerBet – Krka Novo Mesto/02/10/2023/FMP Arena
11

Goran Topić

Pomoćni trener

Biografija

Datum rođenja: 03.05.1967.

Mesto rođenja:  Vršac, Srbija

Najiskusniji član stručnog štaba FMP-a je Goran Topić. Teško je nabrojati sve reprezentacije i klubove u muškoj i ženskoj košarci gde je bio član stručnog štaba, a kao po pravilu uz njega su išli i veliki uspesi. Karijeru je započeo u rodnom Vršcu gde je bio pomoćni trener, a potom i glavni trener Juniora. Od 1992. do 2005. godine bio je pomoćni, a potom i prvi trener ŽKK Hemofarm.

Bio je deo stručnog štaba i mlađih selekcija ženske reprezentacije Jugoslavije, kao i seniorskog tima Srbije i Crne Gore.  Takođe, treba istaći i da je bio pomoćni mlade muške reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2002. godine, kao i 2006. na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Na Rodosu je tada Srbija i Crna Gora osvojila zlatnu medalju bez poraza na turniru.

Od 2005. do 2012. godine Goran Topić je bio pomoćni trener i skaut muške selekcije Hemofarma sa mnogo uspeha. U tom periodu Hemofarm je afirmisao mnogo mladih igrača i bio konkurent za najviši plasman u regionu i Srbiji. Topić je nastavio svoj rad u mlađim selekcijama reprezentacije Srbije, kao i u seniorskoj selekciji Srbije. Bio je i pomoćni trener u stručnom štabu Dušana Ivkovića u kvalifikacijama za Evropsko prenstvo reprezentacije Srbije 2012. godine. Naredne sezone bio je pomoćni trener i skaut u stručnom štabu KK Crvena zvezda, potom i na istoj poziciji u poljskom Turovu u kom je bio tri sezone, osvojio Poljsko prvenstvo i nastupao u Evroligi i Evrokupu. Bio je skaut seniorske selekcije Srbije na Evropskom Prvenstvu u Španiji koja je osvojila srebrnu medalju 2014. godine. Ostao je deo stručnog štaba seniroske reprezentacije Srbije i na Evropskom prvenstvu 2015. kada je naša reprezentacija osvojila četvrto mesto, kao i na vrhuncu cele generacije što je svakako predstavljala srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Riju. Još jednu medalju i to srebrnu osvojio je na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2017. godine sa reprezentacijom Srbije.

Klupsku karijeru u tom periodu nastavio je u rodnom Vršcu gde je bio pomoćni trener i skaut, a od polovine sezone 2017/2018 i prvi trener kada je Vršac nastupao na završnom turniru ABA 2. Karijeru je nastavio u Japanu gde je bio član stručnog štaba Tojama Grouses i Nišinomija Stroks, kao i Jamagate Viverns i Tokio Hačioji. Bio je skaut i seniorske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu 2019. godine i u kvalifikacijama za isto.

Posle epizode u Japanu Goran Topić se vratio u rodnu Srbiju i predstavlja vazan šraf u stručnom štabu FMP-a.