Upcoming MatchFMP Meridian – Mega Mis/30/09/2022/FMP Arena
Upcoming MatchFMP Meridian – Mega Mis/30/09/2022/FMP Arena

Profesor Aleksandar Nikolić – Vizija košarke koju sledimo

11

12. mart 2000. godine bio je veoma tužan dan za svetsku košarku. Tada je u 76. godini života preminuo profesor Aleksandar Nikolić. Kada neko dobije nadimak profesor zbog svog znanja i vizije u jednom sportu suvišno je ređati superlative uz njegovo ime. Srpska trenerska škola je jedna od najpoznatijih u Evropi, ali i svetu i ona sigurno ne bi bila takva da Profesor nije svo svoje znanje i strast prema košarci prenosio na druge. Teško je navesti sve uspešne košarkaše i trenere koji su prošli dril profesora Aleksandra Nikolića i na koje je ostavio neizbrisiv trag. Ista je situacija sa klubovima u čijem razvoju i rastu je profesor Nikolić aktivno učestvovao i koji su po pravilima ređali trofeje, stvarali igrače za reprezentaciju koja već decenijama zauzima vrh svetske košarke.

KK ILR Železnik je počeo takmičenje sa jednom ekipom seniora u II Beogradskoj ligi davne 1975. godine. Meštani Železnika su veoma brzo prihvatili klub koji je pravio zapažene rezultate i došao do Jedinstvene srpske lige. Ipak, usled nedostataka finansijskih sredstava ILR Železnik nije više mogao da pokriva troškove najma dvorane i 1986. je bio prinuđen da isutpi iz daljeg takmičenja. Ta nepravda je ispravljena i zahvaljujući A.D. FMP iz Beograda, klub je aktiviran 1991. godine.

Stvorila se tada nova ideja – dr Nebojša Čović, Aleksandar Nikolić i Raša Radovanović imali su zajedničku i jasnu viziju. Verovatno se samo poželeti može da u pokretanju jednog potpuno novog projekta kakav do tada nije ni viđen na ovim prostorima, imate za aktivnog savetnika profesora Aleksandra Nikolića. Čoveka koji je je osvojio u košarci praktično sve što se moglo sa pozicije trenera; sa Jugoslavijom svetsko i evropsko zlato, tri Evrolige, FIBA Kup Pobednika Kupova, tri italijanska prvenstva, tri italijanska kupa, prvenstvo Jugoslavije i Kup Jugoslavije. Svaki taj uspeh bio je praćen afirmacijom mladih igrača koji su osvajali vrh evropske košarke. Profesor je afirmaciju mladih igrača zamenio za mentorstvo mladim trenerima, a logičan sled bio je da Aleksandar Nikolić nakon svih njih i postavi temelje jednog uspešnog kluba.

I bilo je tako, a kakvi su ti temelji najbolje su pokazale godine koje su dolazile. U izuzetno teškoj konkurenciji FMP se peo na vrh jugoslovenske i srpske košarke, a zaštitni znak kluba bila je i ostala afirmacija mladih igrača i trenera. FMP je uz veoma bitnu savetodavnu ulogu profesora Aleksandra Nikolića pokazao da je moguće da mladi igrači budu nosioci igre, stasavaju u reprezentativce i osvajaju klupske i reprezentativne trofeje. Već 1997. godine FMP je osvojio prvi trofej i to Kup Jugoslavije na veliko iznenađenje, pogotovo jer je put do trofeja vodio preko podgoričke Budućnosti, Iva Zorke i Partizan.

Uspesi su se nastavili i dalje, a klub iz Železnika nikada nije zaboravio davno postavljenu filozofiju. Nije lako nabrojati sve igrače koji su prošli školu FMP-a, a kasnije postali nosioci igre, osvajali trofeje (četiri Kupa, dve ABA lige – prvi klub iz SRJ koji je osvojio regionalnu ligu,  KLS, јuniorsku Evroligu…) i postajali reprezentativci kojima je patriotizam i ljubav prema državnom grbu duboko usađen. Danas, 31 godinu kasnije od početka moderne istorije KK FMP, klub se vodi istim principima i temeljima. I danas su nosioci igre mladi igrači, a tim sa klupe predvodi mladi trener. Aleksandar Nikolić je imao tu sposobnost da vidi dalje u košarci od bilo koga, njegove ideje su duboko utemeljene u početke KK FMP i od njih se nikada neće odstupati.

Profesore, večna Vam slava i hvala na svemu!